Osta työtä Suomeen - päivä

Tänään on Osta työtä Suomeen - päivä. Sen kunniaksi nappailin teille kuvia kotoisista suosikeistani.

Osta työtä Suomeen - päivä kannustaa valitsemaan kaupasta suomalaisia tuotteita, jotta suomalainen osaaminen saa arvonsa ja työpaikat säilyvät Suomessa. Ostamalla suomalaisen tuotteen, voi luottaa siihen, että  työntekijä on saanut työskennellä turvallisissa oloissa ja on saanut siitä asianmukaisen korvauksen. (Toki alkutuotanto ulkomailla voi olla vielä ongelmallista) Lisäksi monen tuotteen kemikaalikuorma on turvallisempi kotimaisissa tuotteissa. Syömällä suomalaisten pientuottajien tuottamaa lähiruokaa vältetään turhia kuljetuksia. Myös esim. miselliveden kuljetusta muualta voisi pitää vähän hassuna toimintana kun meillä täällä Suomessa vettä sen tekoon riittää. 


Herbina ja Lumene ovat aika itsestään selvyyksiä kun puhutaan suomalaisesta kosmetiikasta. Uudistunutta Lumenea en ole vielä kokeillut, mutta vanhoista tuotteista on löytynyt monia suosikkeja kuten Longwear Blur- meikkipuuterei ja Gel effect-kynsilakat. Herbinan tuotteissa parasta on kotimaisuuden lisäksi tuoksu. Orionin rasvoja ja lääkkeitä tulee myös melko paljon käytettyä. Suomalainen kosmetiikan ja lääkkeiden myyntihän on hirvittävän pientä maailman mittakaavassa mutta osaaminen ihan huippuluokkaa. Herbinan tuottava Berner työllistää yli 500 ihmistä (lähde), Lumene viitisensataa josta vissiin noin. 300 Suomessa (lähde) ja Orionilla pelkästään Suomessa 2700 (lähde)


Pentikin tuikkulyhty/maljakko on tulilla melkein joka ilta tähän aikaan vuodesta. Pentik työllistää kolmisensataa ihmistä (lähde).


Kämppä pursuaa Novitan lankoja etenkin tähän aikaan vuodesta kun sukkaa pukkaa joulupakettiin. Novita työllistää n. 60 henkeä Korian tehtaalla, Novita-lehden ja verkkoyhteisön parissa (lähde).


Perinteiset Iittalat ja Arabiat. Molemmat kuuluvat nykyään Fiskars Groupille joka työllistää maailmanlaajuisesti yli 9000 ihmistä (lähde) Myös jo lopettanutta Kermansavea löytyy.


Reyformin laukut suunnittelee Reija Forss ja niitä saa mm. täältä Ninnin 
Itselläni on kaksi pieni Freya ja sitten tämä Fanny ja molemmista oon tykännyt tosi paljon. Jopa niin paljon, että kun löydän vielä yhden just napin isomman käsilaukun, voin näitä ja Marimekkoa lukuunottamatta kaikki muut laittaa kiertoon. Tuotanto valitettavasti tehdään Kiinassa kun Suomesta ei löytynyt sopivaa yhteistyökumppania.


Lakanat ja pyyhkeet mulla on lähes poikkeuksetta Finlaysonia, Nansoa tai Marimekkoa. Vain hiustenvärjäys- ja huovutuspyyhkeet jotain muuta. Koska laatu ja suomalainen työ. Myös vaatteistani suurin osa on nykyään Nansoa ja harmittaakin tosi kovasti, että tuotanto menee Viroon. Onneksi ei sen kauemmas.

Suomi100- vuoden pyörähtäessä käyntiin on taas aika muistella mitä kaikkea hienoa me suomalaiset osataankaan. Tänä vuonna yritän suosia suomalaista kosmetiikkaa, samoin kuin vaate- ja ruokatuotantoa ja ulkomaalaisten verkkokauppojen sijaan maksan vähän enemmän ja menen ihan kauppaan asti. Mahaongelmieni vuoksi pasta on pannassa ja valkoinen riisi ravintoköyhää, joten ainakin paikalliseen perunantuotantoon tulee tutustuttua.

Mitkä ovat Sinun suomalaisia lemppareitasi? Suositko suomalaista vai et? Miksi?

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie