5 vinkkiä rentouttavampaan lomaan

 Lomakausi alkaa olla kuumimmillaan kun moni jää lomalle joko nyt juhannukselta tai heinäkuun alusta. Loma on monesti se aika johon on ajateltu mahtuvan ne vuoden aikana tekemättömäksi jääneet hommat, kaikkien sukulaisten ja ystävien näkemiset, stressin purku ja palautuminen. Tähän ei tietenkään edes "täysi" neljän viikon kesäloma riitä ja palautumisen kannalta oleellista olisikin päästä palautumaan päivittäin työnlomassa ja sitten saada vielä kunnon yöunet. 

Listasin kuitenkin muutaman vinkin millä loman palauttavaa vaikutusta kannattaisi tehostaa.

 
 
1. Vaihda maisemaa
 
Teitpä etätöitä tai kävitpä kodin ulkopuolella töissä, kotona vähintään kotityöt muistuttelevat itsestään. Jotta mielessä ei koko aikaa pyöri tekemättömät tehtävät, kannattaa lomalla vaihtaa maisemaa. Lyhyemmälläkin lomalla ja pienemmällä budjetilla ehtii vaikka päiväksi kirjastoon istumaan tai museoon vierailemaan, mikäli mökkiä tai ulkomaan matkaa ei ole tiedossa. 
 
Koska kotona odottavat työt kuitenkin pyörivät mielessä joskus kodin ulkopuolellakin, kannattaa miettiä olisiko loman toisen tai kolmannen päivän kohdalla sopiva päivä hoitaa akuuteimmat mieltä painavat hommat. Ensimmäistä päivää ei halua pilata töillä mutta kovin pitkälle lomaa ei kannata niitä "tämä nyt on pakko tehdä" -hommia venyttää ja pilata lomaansa vatvomalla niitä.

2. Minimoi alkoholi
 
Terassikelit, festarit ja muut kesän ilot sisältävät usein runsaasti alkoholia. Palautumisen kannalta alkoholi on kuitenkin huono asia, joten sen suhteen kannattaa miettiä miten usein ja paljonko ottaa. Nimittäin jo pari tuoppia tai lasia viiniä, heikentää seuraavan yön palautumista jo todella paljon. 
 
Jos työvuoden jälkeen tuntuu, että rentoutumiseen ja työstä palautumiseen tarvitsee lomalla säännöllisesti alkoholia, kannattaa miettiä olisiko työssä tai omassa suhteessa alkoholiin jotain korjattavaa.  


3. Maksimoi palauttava uni
 
Alkoholin lisäksi unta ja palautumista häiritsevät kesällä kuumuus, valo, ötökät, rasvainen ruoka ja aurinkon polttama nahka.  Jäädytetyt limppapullot tuulettimen edessä, pimennysverhot ja sälekaihdinten sulku päiväksi, aurinkorasva ja hyttysverkot auttavat onneksi jonkin verran. 

Nekään eivät kuitenkaan auta, ellei unelle varaa riittävästi aikaa. Valoisaan aikaan tuntuu ettei tarvetta unelle ole ja valoisissa kesäilloissa tuntuu aina olevan juttu tai jokin tekeminen kesken mutta säännöllinen unirytmi tekee hyvää myös aikuiselle ja lomallakin. Kokeile viikon, parin verran mennä nukkumaan samaan aikaan ja katso mihin aikaan heräät virkeänä. Muista varata vähintään saman verran aikaa sitten töihin palattuasi.

4. Nauti liikkeestä

Kesä mahdollistaa monenlaisen liikkeen ja liikkumisen ja lomalla kannattaakin pyrkiä päivittäin tekemään jotain fyysistä. Liike päivän aikana auttaa myös unensaannissa ja kun ei aina mennä kovilla sykkeillä vaan pysähdytään välillä ihmettelemään maisemaa, laskee stressitasotkin kuin huomaamatta. 
 
Molskahda järveen, ihmettele metsäpolkua tai vuokraa jokin uusi kulkupeli maalla tai vedessä.  

5. Tauota some

Tai ainakin minimoi sosiaalisen median negatiiviset vaikutukset. Varmista nyt ainakin, että sähköpostin hälytykset eivät tule puhelimeen ja työhön yhdistetyt somet on hiljennetty jos työpuhelin on ainoa puhelimesi. 

Someen on tietysti kiva päivittääkin lomakuulumisia mutta pyri pitämään selailu minimissä ja ennemmin tarkista tulleet viestit ja kuulumiset kerran päivässä. Puhelimen tuijottelu ja jatkuva dopamiinirush eivät palauta, joten keskity olemaan läsnä itsellesi ja ympärilläsi oleville. 

Kännykässä on toki paljon kivojakin lomajuttuja, ääni- ja e-kirjat, mobiilisuunnistus, tapahtuma- ja matkaliput, joten kännykätön loma on jo utopiaa mutta tee tietoisia päätöksiä mille sovelluksille annat kalliista lomastasi aikaa.

Ihanaa juhannuksen jatkoa ja hauskaa kesää!


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie