Salietiketti

 Kerroinkin aikaisemmin epäsopivasta käytöksestä kuntosalilla. Nyt ajattelin, että on ehkä syytä kerrata salietikettiä hiukan enemmänkin. Huomaa nimittäin välillä, että konkareillakin unohtuu asiat. Salin kultainen sääntöhän on, että toimi niin, että kaikilla on kiva ja turvallista treenata mutta pilkotaan sitä vielä vähän pienemmäksi.

1. Anna muille treeni- ja kehorauha

Jokainen saa treenata salilla sen näköisenä kuin haluaa ja siten kuin haluaa. Muiden olemisia ja tekemisiä ei ole tarvetta kommentoida, ei kaverille eikä treenaajalle. Äärimmäinen poikkeus on se, että tekeminen aiheuttaa akuutin vaaratilanteen mutta silloinkin voi olla kohtelias. Vaikka toisen tekeminen näyttäisi omaan silmääsi erikoiselta, anna toisen tehdä rauhassa. Missään tilanteessa ei ole luvallista kuvata toista salilla ja jakaa kuvia muiden naureskeltavaksi. 

Anna toisen treenata rauhassa. Mikäli sinulla on toiselle asiaa, niin odota sarjan loppuun saakka. Anna myös fyysisesti tilaa, eli älä kulje toisen nenän edestä tai lavan poikki.

2. Älä jemmaa laitteita

Jos sali on tyhjä niin varaa vapaasti vaikka kaikki laitteet käyttöösi, mutta mitä täydempi sali, sitä harvempaa laitetta voit varata omaan käyttöösi. Sinun sarjatauoillasi ehtii toinen tekemään sarjan ellet aivan minitauoilla treenaa. 

3. Siivoa jälkesi

Aloita jo siitä, ettet tuo hiekkaa ja muuta ylimääräistä kenkien mukana salille. Ja jatka siivoamalla hikesi ja mikrobisi laitteista ja lattialta. Koronan myötä viimeistään on saleille tullut putsausaineita ja liinoja, joilla pyyhkiä laitteet. Vie myös tavarat paikoilleen, pura taljaviritelmät ja jätä laitteet neutraaliasentoon, jotta heikommat ja huonommin liikkuvatkin pääsevät treenaamaan.

4. Keskity omaan treeniisi

Puhelimeen tai johonkin muuhun kuin treeniin keskittyminen heikentää treenin tehoa ja voi aiheuttaa vaaratilanteita. Puhelimesta tulee toki säädettyä musiikkia ja tarkastettua treeniohjelmaa ja välillä kuvattuakin omaa treeniä mutta jalkaprässi ei ole somepenkki. Kuvia ottaessasi huomioi ettet häiritse muita ja etteivät he näy kuvissa. Musiikin suhteen tarkoitus on, että kuulokkeista musiikin kuulet vain sinä, ei kaikki ympärilläsi. Puhelimeen puhuminen hoituu kaikille kivemmin luonnossa lenkkeillessä kuin juoksumatolta.

5. Moikkaa, kysy ja auta

Salille on kivempi tulla kun siellä moikataan. Ei tietenkään ole tarpeen kiertää moikkaamassa kaikkia kuten syntymäpäiväkutsuilla mutta ovella vastaantullessa moikataan ja pukkarista lähtiessä voi huikata heipat. Muutenkin pyritään olemaan kohteliaita ja auttamaan toista jos tämä apua pyytää. Itse olen apua tarvinnut muun muassa mekon vetoketjun kanssa pukkarissa, laitteen säätöjen kanssa ja vinkkiä kuulokkeista. Konkarikaan ei aina osaa, etenkään uudella salilla, ja asiat yleensä selviävät kysymällä. Mutta kuten sanottu, odota kysymyksien kanssa sarjan loppua.

6. Älä ole ällö

Älä jätä häpykarvojasi suihkuun, menkkaveriäsi lavuaariin tai leikkaa varpaankynsiä pukkarissa. Pitkät hiukset pidetään kiinni, koska hiuksia irtoaa väkisin ja irtohiukset salilla tai pukkarissa eivät ole miellyttäviä. Ajattele muita. 

Vahvat tuoksut eivät kuulu suihkuteltavaksi pukkarissa. Hoidathan myös syömisen sille varatulla alueella sen sijaan, että pukkarissa lemuaa eväsmössösi.

7. Lue tilannetta

Tilanteen lukeminen tuntuu olevan monelle vaikeaa kun puhutaan esimerkiksi flirttailusta tai lihavien kohtaamisesta. Onko sali oikea paikka kommentoida painoa? Ei ole. Onko sali oikea paikka flirttailla ja pyytää treffeille? Yleisesti ottaen ei. Jos koet että välillänne on ollut molemminpuolista flirttiä, varsinaisen salin sijaan parempi paikka treffipyynnölle on jo aula tai käytävä tai vaikka salin piha jos siihen satutte yhtä aikaa.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie