Jos saisin vuoden palkkaa tekemättä töitä

 Näin Facebookissa mainoksen, jossa kysyttiin; mitä tekisit jos saisit vuoden palkkaa tekemättä töitä? Mainos liittyi työnhakuun ja kun tarkemmin rupesin pohtimaan kysymystä, niin kyllähän sen vastaus kertoo aika paljon persoonasta ja arvoista. Saada vuosi palkkaa ilman työvelvoitetta on muuten aika erilainen tilanne kuin se, että saisi esimerkiksi lottovoiton kautta extraa sen verran.

Jos vuoteen ei tarvitsisi käydä töissä ja palkka juoksisi, niin ei toisaalta tarvitsisi myöskään välttämättä kallisvuokraista tukikohtaa pk-seudulla. Toki tavaroiden läpikäyminen, roudaaminen kirppareille ja pienempään asuntoon tai varastoon muuttaminenkin olisi vaivalloista, mutta antaisihan asunnosta luopuminen tai sen edullisempaan vaihtaminen hurjasti käyttövaraa muihin asioihin. 

Jos palkallinen vapaavuosi alkaisi nyt vaikka toukokuun alusta, niin kesän viettäisi kuitenkin perheen luona tai muuten reissaamalla, olisi kerrankin koko kesä käytettävissä kaikkiin ihaniin tapahtumiin ja menoihin. Opinnothan ovat vielä kesken, joten syksylle pitäisi olla jokin tukikohta. Ulkomaat ei lyhyitä reissuja lukuunottamatta kovin houkuttele. Mutta kotimaan reissaaminen yhdellä matkalaukulla ja erilaisissa tilapäismajoituksissa houkuttelee. Tiedä vaikka sitä talven aikana tylsistyisi niin, että suostuisi pari kuukautta tekemään hoitajan töitäkin jossain uudessa paikassa. Auto toki helpottaisi vuoden elelyä missä huvittaa. 


Jos vuotta viettäisi kotosalla, olisi toki pitkä lista asioita, joita pitäisi joskus tehdä. Pitäisi siivota lattiasta kattoon, käydä omaisuus läpi ja kierrättää ja kirpparoida. Aika moni näyttää kuitenkin esimerkiksi vuorotteluvapaalla huomaavan, että aika meni kuin huomaamatta eikä niitä asioita tullutkaan tehtyä. 

Yksi vuosihan on loppujen lopuksi hyvin lyhyt ja vuoden vapaus (ja etenkin lyhyemmät opinto- ja vuorotteluvapaat) tulisi mielestäni käyttää tärkeämpiin asioihin kuin siivous.  Vuoden vapaus aikatauluista mahdollistaisi enemmän yhdessäoloa ihmisten kanssa kun olisi yhdet lomat ja työajat vähemmän pohdittavana aikatauluissa. Ei myöskään tarvitsisi miettiä jaksaako lähteä johonkin työviikosta väsyneenä vaan voisi halutessaan levätä ennen ja jälkeen.

 
Lomassa parasta yleensä on aikatauluttomuus. Koko vuoden aikatauluttomuus on toisaalta jopa hiukan kauhistuttava ajatus. En osaisi vain olla. Toisaalta vuoden aikana ehtisi vaikka mihin; opiskelemaan kieliä, käymään päivisin museoissa ja elokuvissa, lukemaan kirjoja ja vain ihmettelemään luontoa. Mutta mikä kynnys vuoden kuluttua olisikaan palata töihin?

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie