Mitä syön päivän aikana?

Dokumentoin yhden vuorokauden ruokailut, kuvat on kyllä huonoja räpsyjä. Itse tykkään silloin tällöin lukea muiden blogeista mitä muut syövät päivän aikana. Myös lehtien ruokapäiväkirjat missä ravitsemusterapeutit kommentoivat muutaman päivän tai viikon ruokapäiväkirjoja ovat hauskaa harjoitusta kun yritän arvata mitä kommentiksi tulee, ennen kuin luen kommentit.

Yhden päivän varassa on kyllä mahdoton sanoa mitään, sen vuoksi ravitsemusterapeutit ja muut, jotka antavat ruokavalioneuvontaa, mielellään ottavat katsottavaksi vähintään kolmen päivän ruokapäiväkirjan sisältäen vähintään yhden arki- ja yhden viikonloppupäivän. Ruokapäiväkirja on ihan hyvä työkalu satunnaisesti käytettäessä ja esimerkiksi verensokeria tasapainottaessa jos tuntuu, että ongelmakohtaa ei suoraan löydy. Ruokapäiväkirjat eivät kuitenkaan ole mikään ehdottomuus ravitsemusohjauksessa tai -hoidossa, monia muitakin keinoja arvioida ravitsemusta löytyy. Ja jatkuvaan käyttöön ruokapäiväkirja etenkin kalori- ja mikro- tai makrolaskentoineen on liian aikaa vievä ja sen vuoksi en suosittele niitä esim. painonpudotuksessa kuin alkuun, jolloin hyötynä voi olla se että normaalit ruokamäärät hahmottuvat paremmin. Ihmisillä on myös huomattavia vaikeuksia arvioida syömänsä ruuan määrä oikein. Suurin osa meistä jättää huomaamattaan kirjaamatta ruokapäiväkirjaan syötyjä asioita ja annoskoot ovat yleensä aliarvioituja.

Oma ruokavalioni ei ole mitenkään mallikelpoinen ja tälle esimerkkipäivälle sattui töitä 00-7.15 ja 21.00-24.00


Aamulla kolmen aikoihin söin Kokkikartanon lihapullaperunamuusiannoksen. Tätä ennen olin syönyt noin yhdentoista aikoihin kaksi grahamlihapiirakkaa ja kupin teetä.


Kuuden aikaan suklainen Fitness-patukka ja vadelma-granaattiomena Infuso-hauduke.


Puoli kahdeksalta kaksi paahtoleipäpalaa oivariinilla ja ohuenohuella kevyt meetwurstilla. Juomana on vähän vedellä laimennettua appelsiinimehua ja aamulääkkeissä otan monivitamiinin, joka tosin tällä hetkellä on lasten vitamiini kun sitä satuin saamaan näytteenä. Jos ruokavalioni olisi monipuolisempi, ei monivitamiinille olisi tarvetta.


 Puolen päivän jälkeen uunimakkara ja pakastemuussia. Ruokaa laittaessa kahden makkaran päät.


Ennen päikkäreitä eli vähän ennen neljää minijäätelö Magnum white chocolate & cookies ennen päikkäreitä.


Ennen töihin lähtöä puoli kahdeksalta vielä yksi paahtis, mehua ja leipäjuusto vadelmahillolla. Viisi palaa lakua juuri ennen lähtöä töihin.


Töihin juomaksi jääteetä, pullossa ei ole fuzea vaan omaa jääteetäni joka on laihempaa ja vähemmän makeaa. Muutoin juomana vettä pitkin yötä. Olin varautunut, että ennen puoltayötä olisin vielä käynyt kahvilla eli syönyt jotain mutta en sitten töissä ehtinytkään vaan seuraavan kerran söin vasta puoli kahden aikoihin yöllä.

Finelin laskennalla sain aikalailla tasan 3000 kilokaloria vuorokauden energiansaanniksi. Askelia tuli vajaa 8000 ja unta noin 6 tuntia. Useamman kerran tuli kunnolla nälkä, lähinnä yöaikaan. Energiantarpeen arviointi on yksi vaikeimmista asioista ilman kunnollista laboratoriota mutta kolmen eri laskurin keskiarvosta netistä sain energiantarpeeksi vähän vajaa 3000 kcal kun laitoin aktiivisuustasoksi matalimman vuodelepoa seuraavan ja tavoitteena ei pudottaa painoa. (Toki tavoitteena on pudottaa painoa, mutta yövuoro ei ole se kohta kun energiasta pihistellään koska vaikuttaa jo muutenkin negatiivisesti vastustuskykyyn eikä ole varaa taas sairastua)

Ensimmäisenä ruokailuista huomaa varmaan, että kasvikset puuttuvat kokonaan. Johtuu siitä, että syön niitä muutenkin liian niukasti mutta nyt kaapissa ei ollut enää mitään tuoretta ja en jaksanut käydä kaupassa ennen yövuoroja. Toisaalta kasvikset myös ovat yössä vähän huonosti sulavia ja en hirveästi niitä uskalla silloin syödä.

Energiasta 46% tuli rasvoista, ja kovaa rasvaa on aivan selkeästi liikaa. Proteiinista 12% ja hiilareista 38% .  Proteiinin määrä on kohtalainen, 0,7g  kiloa kohti. Nälkä varmaan olisi pysynyt paremmin poissa jos olisin syönyt vähän enemmän proteiinia.

Kuidun saanti jäi vain puoleen suositellusta. Koska appelsiinimehua tuli sen verran, jäi vitamiineissa ja hivenaineissa alle suositusten vain rauta ja folaatti. A-vitamiini jäi aivan himpun alle suosituksen. Suolaa taas tuli jäätävästi enemmän kuin suosituksissa. Eli pauttiarallaa, näyttää aika tyypilliseltä suomalaisen ruokavaliolta. Liikaa suolaa ja kovaa rasvaa, liian vähän kasviksia ja kuitua. On vähän hassua syödä pitämättä normaalia reilun kahdeksan tunnin unipaastoa, osaltaan sen vuoksi tuleekin syötyä sitten liikaa.

Yksi päivähän ei kerro todellakaan mitään. Sen vuoksi esimerkiksi vitamiinien saannissa on aivan turha tuijottaa yhden päivän ruokailuja, koska vesiliukoisetkaan vitamiinit eivät niin nopeasti katoa elimistöstä, että ihan kaikkea pitäisi saada joka aterialla tai ihan joka päivä. Ruokarytmin ylläpitoa ja ruuan monipuolisuutta toki helpottaa ja lisää, jos joka aterialla mukana on kasviksia, hitaita, kuitupitoisia hiilareita, proteiineja ja pehmeää rasvaa.

Herättikö ajatuksia?


Kommentit

  1. Hei! Mä latasin ruokalaskurin tässä kesällä ja sain joka päivän energiaksi 1400-1900kcal. En toki punninnut annoskokoja, mutta petyin koko sovellukseen, koska tiedän syöväni enemmän. Päääh. Askelia päivässä tulee minimissään 15000 ja energiaa kuluu. Kasvikset unohtuu helposti itseltäkin, varsinkin jostain syystä kotona. Töihin mietin aina eväät ja siellä odottaakin pakaste kasviksia/marjoja sekä hedelmiä/porkkanoita. Yllätyin myös kuinka paljon syön rasvaa, luulin että olen sokeri-hiiri enimmäkseen. Minulla ei ole ylipainoa, mutta koska ruokavalio ei ole ihan tiptop, on makkaraa vyötäröllä. Tällä hetkellä kärsin pahoista hermokivuista joten jaksaminen syömisen miettimiseen on vähäinen. Kyllä se tästä eikös niin :). Mun mielestä se yksittäinenkin "hyvin syöty" päivä on positiivinen asia, toiveena että niitä silti tulis putkeen :D.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie