Vuotuinen hammastarkastus

Alkuvuoteen tulee aina normaalia enemmän kuluja kun apteekissa on maksettava omavastuu, kaikkien järjestöjen jäsenmaksut tulevat ja alkuvuoteen osuu myös vuotuinen hammastarkastukseni. Hammastarkastus on kuitenkin sen verran tärkeä osa terveydestä huolehtimista, että se on maksamisen arvoinen. Käyn itse yksityisellä hammaslääkärillä, koska voin ja olen saanut suosituksen käydä vuosittain. Yleensä tarkastuksessa on suositeltavaa käydä vuoden tai kahden välein riippuen suun kunnosta.


 Hampaitani on oiottu kuusivuotiaasta asti ja purentani onkin tosi "nätti"siinä mielessä, että hampaat asettuvat normaalipurentaan. Tosin kuulema yhden hammaslääkärin mukaan hymyni on 3 millimetriä vinossa. Se ei onneksi haittaa purentaa eikä edes näy kun harvemmin alahampaat hymyillessä näkyvät. 

Näin kolmikymppisenä elintavat, sairaudet ja elämä alkavat kuitenkin näkyä hampaissakin. Yllättävän moni yleinen perussairaus esimerkiksi astma ja refluksi näkyvät suun ja hampaiden terveydessä ja toisaalta hammasterveys on yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin. Suusta voivat olla peräisin keuhkokuume tai tekoniveltulehdukset.

 
Paikattuja reikiä hampaissani ei ole kuin yksi, mutta pysähtyneitä reiän alkuja on useampia ja on siellä pari seurattavaa reikääkin. Hyvällä hoidolla eli aktiivisella hampaiden pesulla ja lankauksella ja ylimääräisten happohyökkäyksien välttelyllä reiän kehittymisen voi siis saada pysähtymään, mikä on tietysti ihan mahtava juttu. Paikka ei kuitenkaan ole yhtä kestävä kuin oma hammas ja ei se paikkaaminen niin kivaa hommaa ole, että siellä huvikseen istuisi.

Hampaitani vihloo kyllä välillä, mutta koskaan ei ole vihlonut niitä reikäisiä hampaita, eli en itse voi tietää mikä reikien tilanne on, siksikin vuosittainen tarkastus on tarpeen. Nyt hammaskiveä oli vähän ja sen sentään tiesin itsekin etukäteen. Hampaita oikeassa asennossa pitävä retentiokaari alaetuhampaiden takana on nimittäin se ensimmäinen hammaskiven kerääjä ja nyt se tuntui kieleen terävänä koko vuoden ja hammasväliharjatkin menivät koko ajan nätisti raoista läpi. Myöskään ientulehduksesta viestivää verenvuotoa ikenistä ei ole ollut.

Vieläkin voisin parantaa päivittäisten happohyökkäysten eli napostelun suhteen hampaiden hoitoa. Tuntuu kuitenkin hyvältä tietää, että vaikka ei ihan kaikista terveydenosa-alueista ole tullut kunnolla huolehdittua koronapandemian vain pitkittyessä ja pitkittyessä, niin ainakin hampaat on hoidettu.

Milloin olet käynyt viimeksi hammastarkastuksessa?


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie