Hyvät pahat rutiinit

Pari viikkoa sitten oli historian ensimmäiset aluevaalit ja olin vaalilautakunnan varajäsenenä täällä Vantaalla. Se tarkoittaa siis sitä, että sunnuntaiaamuna ennen vaalipaikan avaamista olin laittelemassa äänestyskoppeja pystyyn ja päivän mittaan ojentelin äänestyslippuja ja leimasin niitä niin, että käsi oli hellänä seuraavana päivän. Vuorottelimme tehtäviä päivän mittaan, osa oli tietokoneella tarkistamassa henkilöllisyyksiä, joku ojenteli äänestylipukkeita, toinen leimasi liput ihmisten tullessa kopista ja vahti uurnaa. Kun äänestysaika päättyi, saimme laskea äänet, kirjata ne vaalijärjestelmään ja lähteä kotiin paikkojen siivoamisen jälkeen. 

Miten tämä sitten liittyy rutiineihin?

No ensinnäkin itselleni tärkeäksi rutiiniksi muodostunut sunnuntai-illan sauna/rauhoittumisrituaali jäi välistä koska olin kotona vasta lähempänä yhtätoista illalla. Jo pelkästään nukkumaanmenon myöhästyminen parilla tunnilla ja sunnuntaina lämpimien aterioiden sijaan napostelu sai aikaan sen, että maanantaina oli aikalailla totaalisen tööt-olo, joka jatkui vielä pitkälle seuraavaan viikkoon. Kun sunnuntain rutiinit sotkeutuivat, sotkeutuivat myös maanantain ja sitä seuraavien päivien rutiinit.

Meillä kaikilla on omat rutiinit, kaikkia emme edes tiedosta ennen kuin alamme seuraamaan tekemisiämme tietoisesti. Toiset rutiinit ovat meille hyväksi, toiset eivät ja toisilla meillä on suurempi sisäsyntyinen tarve noudattaa rutiineja, sillä ne tuovat turvaa. 

Omaa terveyttä on helpompi edistää kun terveelliset tavat ovat rutinoituneet. Toisaalta myös rutiineista poikkeaminen tekee meille joskus hyvää. Rutiinien, kuten monen terveysasian suhteen tasapaino on kuitenkin paras tie.
 
 Alla on videolla käyty läpi rutiinien hyötyjä. Video on ensimmäinen YouTube-videoni ei-töiden-puitteissa ja on osa YAMK-opintojeni vapaavalintaista kurssia.
 
 
 

Mistä rutiineista pidät kiinni kynsin hampain ja mikä joutaisi romukoppaan?

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie