Ensimmäinen harmaa hius?

 Meidän suvussa on harmaannuttu yleensä aikaisin. Täytän parin kuukauden päästä kolmekymmentä ja olen ihmetellyt sitä, että en ole vielä löytänyt yhtään harmaata hiusta päästäni.

Oma hiukseni on itse asiassa hyvinkin vaaleaa, mutta kokonaisuus näyttää valosta ja likaisuudesta riippuen päivittäin vaihdellen tumman vaalean ja vaaleanruskean eri sävyiltä. Hiusrajassa ja jakauksen kohdalla näkyy enemmän vaaleaa. Tätä kirjoittaessani yritän kovasti arpoa peilin kanssa ovatko hiukseni harmaantumassa vai ovatko ne vain blondeja hiuksia.

Meidän yhteiskunnassa harmaata hiusta pidetään yleensä vanhuuden merkkinä jota pitää peitellä, lukuunottamatta granny-muotia, jossa tarkoituksella värjätään harmaa tukka. Valkoiset ihmiset kuitenkin alkavat harmaantua keskimäärin kolmenkympin puolessa välissä ja harmaantumista pidetään ennenaikaisena jos valkoinen ihminen harmaantuu alle 20-vuotiaana. Aasialaisilla vastaava raja on 25 vuotta ja afrikkalaistaustaisilla 30 vuotta. Ennenaikainen harmaantuminen voi johtua autosomaalisesta dominantista tilasta, autoimmunitiloista tai ennenaikaisesta vanhenemisesta.
 
Lue lisää: Hiukseni lyhyenä

Harmaantuminen on monimutkainen, etenevä prosessi, jossa hiustuppien melanosyyttien aktiivisuus laskee. Hiustupessa on kahdentyyppisiä melaniineja, tummahiuksisilla eumelaniineja ja puna- ja vaaleatukkaisilla feomelaniineja. Näistä sitten on erilaisia kombinaatioita, mikä mahdollistaa hyvinkin erilaisia luonnollisia hiusvärejä. Genetiikka siis määrää hiusten värin ja vaikuttaa paljon myös siihen milloin alamme harmaantua. Käytännössä kuitenkin alamme harmaantua kaikki jossain vaiheessa jos elämme riittävän kauan. 

Hiukset ovat erilaiset vastasyntyneellä, alle murrosikäisellä ja aikuisella. Sikiön lanugohiuksesta siirrytään lapsenhiuksen kautta siihen hiukseen, jonka yleensä tunnistamme "omaksemme". Ihmisillä on musita lajeista poikkeava karvoitus ja hiuksemme ovat pitkiä, tiheään kasvavia ja pigmentoituneita. Niiden tarkoitus on suojata meitä keräämällä itseensä valikoivasti myrkkyjä ja metalleja, omaamalla mahdollisia antibakteerisia ominaisuuksia ja ennen kaikkea toimimalla aurinkosuojana. Mutatoitunut MC1R-geeni pohjoisemmissa maissa mahdollistaa punatukkaisuuden ja vaaleat hiukset.
 
Harmaiden hiusten syntyyn vaikuttavat genetiikan lisäksi myös sairautemme, elintapamme ja ulkoiset altistukset. Pernisiöösi anemia, kilpirauhassairaudet, ravitsemuksen puutteet (erityisesti proteiinivaje, keliakia ja muut imeytymisongelmat, raudan ja kuparin puute), atopiataipumus, henkinen ja fyysinen stressi, oxidatiivinen stressi esimm. UV-valo, tietyt lääkkeet, kystinen fibroosi, HIV, Hodginin lymfooma ja tupakointi. 
 
Lue lisää: Hiushistoriani

Harmaantuminen alkaa yleensä miehillä ohimoilta, naisilla tasaisemmin koko päästä. Kaikki hiukset eivät välttämättä harmaannu ja yksittäinen hius ei välttämättä ole kokonaan harmaa. Hius voi olla myös harmaa tai valkoinen, vaikka valkoisuus onkin optinen harha ja hiuksen keratiini on oikeasti keltaista.

Harmaantuessa hiuksen rakenne ja paksuus muuttuvat. Itselleni hiuksen karhentuminen olisi lähinnä toivottava ominaisuus. Harmaa hius on värillistä herkempi UV-säteilylle ja rasitukselle, joten sitä on suojattava ja hoidettava jos haluaa pitää sen terveen näköisenä. 

Parasta harmaantumisen estoa on huolehtia terveistä elintavoista ja olla stressaamatta harmaista. Nykyään harmaat on halutessaan helppo piilottaa mutta halutessaan niistä voi nauttia kypsymisen ja muutoksen merkkinä. Harmaantumiseen myös kehitellään lääkkeitä, kun on huomattu että joissain tapauksissa väri onkin palannut esimerkiksi syöpähoitojen jälkeen.

Joko itselläsi näkyy harmaata? Peitätkö vai annatko olla?

 
Lähde:Pandhi & Khanna. Premature graying of hair. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. September-October 2013; Vol 79: Issue 5.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie