Hyvinvoinnin joulukalenteri luukut 1-6: unesta voimaa

Hyvinvoinnin joulukalenteri on kolmen blogin ja neljän terveystieteilijän yhteinen joulukalenteri. Tämä eli ensimmäinen postaus on Helin käsialaa, 7.12. löydät Taijan luukut Terveydenedistäjän ajatuksista , sitten on taas minun vuoroni täällä 13.12. ja 19.12 on Saaran vuoro Terveydellä, Saara -blogissa. Seuraa meitä myös Instagramissa, saat lisää tietoa hyvinvoivasta joulusta.

Irlantilaisen sanonnan mukaan pitkät unet ja nauru ovat parannuskeino lähes kaikkeen. Irlantilaiset ovat totuuden äärellä, sillä uni on yksi ihmisen perustoiminnoista ja välttämätöntä ihmisen fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille sekä elämän erilaisista kuormituksista palautumiselle. Uni vaikuttaa myös tarkkuuteen, reaktiokykyyn, tunteiden säätelyyn ja elämänlaatuun. Lähes jokainen on tämän varmasti huomannut, sillä harva meistä voi aina nukkua hyvin ja riittävän paljon elämän muun pyörityksen keskellä. Satunnaiset haasteet unen kanssa on normaalia, mutta monilla pienillä asioilla voi vaikuttaa omaan uneensa. 

Yksi maailman nopeimmista eläimistä ja taitavimmista saalistajista arvostaa myös unta. (Kuva: Pixabay)


 Uni koostuu noin 90 minuutin sykleistä, joiden aikana REM- ja non-REM-uni (voidaan jakaa kevyeen ja syvään uneen) vuorottelevat. REM-uni on tärkeää mielen palautumiselle. Sen aikana nähdään unia. Syvä uni, joka vähenee luonnollisesti ikääntymisen myötä, on unen palauttavin vaihe. Kevyttä unta on noin puolet unen kokonaismäärästä. Toisin kuin ehkä ajatellaan, on öisin herääminen täysin normaalia. Moni, joka kokee nukkuvansa sikeästi, on todennäköisesti käynyt hereillä yön aikana.

 Hyvän unen resepti:

   - Riittävästi. Suositus on 7-9 h/yö (vaihtelee yksilöittäin, mutta harva pärjää vain muutamalla tunnilla)  
-  Laadukkaasti (vähintään 85 % unta vuoteessaoloajasta) 
  - Säännöllinen unirytmi

 Hyvä nyrkkisääntö on, että jos nukahdat iltaisin suhteellisen helposti (alle puolessa tunnissa vuoteeseen menosta, liian nopea nukahtaminen voi olla merkki liian vähäisestä unesta) ja koet aamulla herätessäsi olosi virkeäksi, on unesi riittävää ja laadukasta. Unta voi nykyisin mitata erilaisilla ranteessa tai sormessa pidettävillä mittareilla. Niiden luotettavuudessa on puutteita, joten ethän ota niiden antamia lukemia liian vakavasti. Pidempiaikaisen trendin seurantaan ne ovat ihan hyviä.

 Jotta jaksaisit lähestyvää joulua ja elämää yleisesti paremmin, voit avata seuraavat joulukalenterin luukut:

Luukku 1. Vaihda tyynyliina tai muutkin petivaatteet. Hyvä unihygienia edesauttaa unen laatua.

Luukku 2. Rauhoitu hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Vältä kirkkaita valoja, rankkaa fyysistä aktiivisuutta, raskaasti syömistä ja jännittäviä tapahtumia.

Luukku 3. Mene ajoissa vuoteeseen ja rauhoitu esimerkiksi kirjan tai meditointiharjoituksen avulla.

Luukku 4. Kokeile puuroa iltapalana. Kuitupitoinen ja hiilihydraattivoittoinen iltapala voi parantaa unta. Ylipäätään nälkäisenä nukkumaan meneminen ei ole paras idea.

Luukku 5. Kokeile herätä ilman torkutusta. Torkuttaminen voi häiritä 90 minuutin unisykliä ja herääminen kesken sen tuntua normaalia väsyttävämmältä.

Luukku 6. Jos käytät kännykkää herätyskellona, jätä se niin kauas sängystä, ettet yletä siihen nousematta. Näin et ”vahingossa” ajaudu selailemaan sitä, kun olet menossa nukkumaan tai nousemassa.

Hyviä unia!


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie