Vihdoinkin oma pää

Koko viime viikko meni jonkun asteisessa flunssassa ja vasta nyt pikkuhiljaa alkaa tuntua siltä, että olkapäiden välissä on oma pää jonkin vieraan keilapallon sijaan. Aloitin flunssan kurkkukivulla, jota arvelin ensin vain ruuan aiheuttamaksi kurkun ärsytykseksi mutta nopeasti tullut nuha ja poskionteloiden ja pään tukkoisuus paljastivat asian todellisen laidan. Astmaatikkona tietysti sain flunssan leviämään keuhkoputkiinkin, vaikka kuumetta en koskaan saanut.

Kuvituksena on huulipunia, koska kukaan ei halua katsella käytettyjä nenäliinoja.

Flunssapäissäni katsoin useamman Prisma-dokumentin kun Netflixistä oli kaikki mielenkiintoiset sarjat sillä hetkellä katsottu (nyt siellä on taas kaikkea uutta kivaa katsottavana). Mielenkiintoisimpiin Prismoihin kuului käsikauppalääkkeistä kertova brittiläinen dokumentti. Siinä käsiteltiin muunmuassa kipulääkkeitä, kylmä- ja kuumageelejä, yskänlääkkeitä ja närästyslääkkeitä sekä monivaikutteisia flunssalääkkeitä. Käyn tässä pikaisen kertauksen kun kerta nappeja on tässä viime päivinä mennyt melko paljon.


Dokumentin mukaan briteissä myydään esimerkiksi ibuprofeenia yhden värisenä tablettina pääkipuun ja toisen värisenä menkkakipuihin. Tämä voi johtaa vaarallisiinkin yliannostuksiin, jos käyttäjä ei huomaa vaikuttavan aineen olevan sama ja nappaa useammasta paketista nappia naamaan. Meillä Suomessahan kipulääkkeiden vahvuudet ovat melko vakiot, parasetamolia (mm. Panadol, Para-tabs, Pamol) 500mg tai 1g ja ibuprofeenia (mm. Burana, Ibuxin, Ibumax 400mg) sekä liuokset ja etenkin flunssakaudella mainostetut kuumajuomaversiot. Lisäksi näistä on olemassa yhdistelmävalmisteita kodeiinin kanssa. Eri muotoja yhdisteltäessä päivän mittaan on syytä katsoa, ettei tule flunssapöpperöissään ylittäneeksi AIKUISILLE (lasten lääkitykseen en puutu) suositeltavia päiväannoksia, 3g paracetamolia ja 3200mg ibuprofeenia (useimmille 2400mg eli 2 tbl kolmesti päivässä on riittävä). (lähde Ibumax tuoteseloste http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/humspc/4/487224.pdf )

Paracetamolia ja ibuprofeenia voi ottaa yhtä aikaa, mutta ibuprofeenin kanssa ei saa ottaa muita tulehduskipulääkkeitä kuten aspiriinia tai ketoprofeenia. Ja flunssaisena harva muutenkaan toivottavasti alkoa ottaa, mutta en suosittele kipulääkkeiden kanssa.


Kylmä- ja kuumageelit, sekä kaupan yskänlääkkeet dokumentissa todettiin tehottomiksi, mikä ainakin itselläni oli jo tiedossa. Geelit tuottavat ainoastaan tunteen kylmästä tai kuumasta ja vaikutus ei etene ihon pintakerrosta syvemmälle.

Yskänlääkkeitä tehokkaammaksi dokumentissa todettiin sitruuna-hunajajuoma ja meilläkin päin hunajaa suositellaan etenkin lasten yskänlääkkeeksi, tosin ei alle 1-vuotiaille. Joissain tapauksissa lääkäri voi kirjoittaa avaavia hengitettäviä lääkkeitä tai kodeiinia joka on mieto huumelääke jos yskä ja muut oireet ovat pahat. Itse käytän flunssakaudella hoitavia astmalääkkeitä isommalla annoksella kuin normaalisti ja lisään avaavan käyttöä. Astmalääkkeet aiheuttavat itselläni närästystä aina kun nostan annosta joten happosalpaaja lisätään flunssakaudella mukaan myös. Närästyslääkkeet dokumentissa todettiin toimiviksi, tosin niitäkin tulisi käyttää vain lyhyen aikaa ilman lääkärissäkäyntiä.


Markkinoilla on hirveä määrä erilaisia flunssalääkkeitä, joista toiset eivät oikeastaan sisällä lääkettä. Itsekin käytin sinkkiä ja c-vitamiinia sisältävää kuumajuomajauhetta kun sitä kotoa löytyi. Useimmat kipulääkkeiden hot-versiot maistuvat mielestäni pahalta ja yleensä tabletti+kuuma mehu on edullisempi ja yhtä toimiva vaihtoehto jos vain kurkku antaa sen niellä.

Avaavaa nenäsumutetta käytin öisin ja päivisin auoin nenää keittosuolatipoilla. Jos on taipumusta poskiontelontulehduksiin, sarvikuono olisi hyvä mutta itseäni ajatus vähän äklöttää.



Jokaisella on omat keinonsa selvitä flunssasta ja ainakin itseäni hyvääkin tarkoittavat neuvot ärsyttävät. Siitä huolimatta muutama muistutus flunssakauteen liittyen.

-käsi- ja yskimishygienia. Pese käsiä ja yski ja niistä paperinenäliinaan tai hätätapauksessa kyynärtaipeeseen (suosittelen lähinnä yskimiseen). Flunssa jota ei edes saanut on helpompi hoitaa.
-lepo. Ei tarkoita vuoteessamakaamista 24/7 jos tuntuu, että hyppii seinille mutta oman kropan kuuntelemista ja oman jaksamisen mukaan tekemistä. Mieluiten kotona ettei tartuta kaikkia kavereita.
-reilusti juomista. Kroppa haihduttaa kuumeessa enemmän nestettä ja runsas nesteytys voi auttaa irrottamaan limaa.
-hyvä lääkitys etenkin yöksi. Paljon kivempi olo hyvin nukutun yön jälkeen.
-netflix, viaplay, hyvä kirja. Etenkin yksin asuva kaipaa tekemistä siinä vaiheessa kun ei ole enää vuoteeseen sidottu.

Yskä saattaa normaali flunssassakin kestää pari-kolme viikkoa mutta jos kuume pysyy pitkään korkeana, et jaksa enää kävellä vessaan tai hajoat siihen, että flunssa ei parane siihen mennessä kun kaikki koneelta löytyvät sarjat ja leffat on katsottu, ota yhteys terkkariin tai lääkäriin.

Millä keinoilla te selviydytte flunssakaudesta?

Kommentit

  1. Meillä podetaan melko monta flunssaa vuosittain, kun nuo naperot ovat sen ikäisiä, että kantavat "kaiken" kotiin. Nytkin syksyn aikana neiti viisveellä on ollut jo kaksi kunnon tautia ja jo taas viikon tauon jälkeen niiskuttaa. Käsiä pestään niin, että nahkat irtoo (no ei ihan, mutta paljon ei atoopikoilla puutu), lepäämään painostan, kiristän ja uhkailen, mutta aina ei lapsilla onnistu. Itse kyllä hautautuisin mieluiten sohvan perimmäiseen nurkkaan. Ja nuo lääkkeet... niitä pidän aina kaapissa varuiksi. En oikein ymmärrä niitä ihmisiä, joilla ei ole kotona mitään peruslääkevalikoimaa, koska eihän nuo pöpöt suunnitellen iske. Tai ainakin itse olen monesti sairastunut yöllä oltuani ensin illalla täysin terve. Töissä ohjaan myös potilaita ottamaan lääkkeitä ihan säännöllisesti. Itse muuten vierastin vuosia "sarvikuonoa", koska mun mielestä veden meneminen nenään on ehkä maailman inhottavin tunne. Lopulta viime keväänä sitten testasin ja kappas! Sehän toimii! Eikä edes ollut kurja, kun sehän on fysiologista keittosuolaa... se siis lisättäköön mun selviytymislistalle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie