Kuinka saada lapset ja nuoret lukemaan?

 Olin tiistaina Kokoomusnaisten Helsingin piirin kirjallisuusillassa, jossa tohtori Jenni Haukio esitteli kirjaansa Sinun tähtesi täällä.


Haukioltakin kysyttiin kuinka saada lapset ja nuoret lukemaan ja hän totesi vanhempien esimerkin olevan se kaikkein tärkein asia. Meidän aikuisten on tehtävä valintoja ja näytettävä lapsille ja nuorille aikuisia kirjan parissa.

Nykyään kun kirja on usein myös äänikirja tai e-kirja, on ehkä myös syytä kertoa lapsille lukevansa tai kuuntelevansa kirjaa. Toisaalta tällaisen kroonisen lukijan on välillä myös vaikea ymmärtää miksi joku ei lue?

Kirjoista kun saa niin paljon. Ne vievät kaukaisiin maihin ja historiaan. Ne kasvattavat tunnetaitoja ja loogista ajattelua. Miksi joku katsoo mieluummin tv:stä urheilua tai käsikirjoitettua tositv:tä?


Itse opin kunnolla lukemaan kakkosluokalla tarkoittaen sitä, että Neiti Etsiviä saattoi lukea itsenäisesti. Sitä ennen oli minulle luettu ääneen Sateenkaarikalaa, Muumeja, Miinaa ja Manua, Pupu Tupunaa ja Puppea. Disneyn kirjoista oli satukasetit ja osassa kirjoista oli ääniefektit.


Osa lapsuuden kirjoista on niin tuttuja, että ne osaa melkein ulkoa ja silti niitä säilytetään vielä vanhemmilla tai Ukin luona. Leevi ja se kertoo leijonavauvasta, jonka haikara erehdyksessä vie kovasti vauvaa toivovalle lammasäidille. Leevi on erilainen kuin muut ja häntä kiusataan mutta kun hän kasvaa isoksi, hän pelastaa laumansa susilta. Ja sitten kaikki on hyvin ja Leevillä on ystäviä.


Pikkuveljeä en muista ihan yhtä tarkasti mutta kirjat on pitkälti jaettu pikkuveljen kanssa. Ensimmäisen Potterin veli sai lahjaksi ja myöhempien osien kanssa oli ihan hirveää kun yleensä veli osti kirjan, sitten piti odottaa, että se luki sen, että itse pääsi kirjaa ahmimaan. 

Kun kirjan makuun kerran on päässyt, ei siitä osaa luopua. 

Kommentit

  1. Minulla oli tuollainen aapinen ekaluokalla! Leevi-kirja löytyy myös kotoa, muistan tarinan todella hyvin.

    Iltasatujen lukeminen ja mielenkiintoisiin kirjasarjoihin jo pienenä koukuttaminen (Harry Potter omalla kohdalla!) edistävät vahvasti aikuisiän lukuharrastusta. Vielä ala-asteella järjestettiin koulussa lukuviikkoja ja erilaisia haasteita siitä montako kirjaa ehtii lukemaan. Kyllähän lukemaan kannustettiin yläasteellakin, mutta oli muotia välttää lukemista kaikin keinoin, sellainen ei ollut enää yhtään cool.

    Vanhemmat voivat tosiaan omalla esimerkillään kannustaa lapsia lukemaan. Jos äiti ja isä istuvat puhelimen ääressä 247 niin lapsihan oppii saman.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie