Sota on terveysriskeistä suurin

Viikko sitten palasin vapailta aamun uutisiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Nyt on siis viikko eletty kuolemasta ja tuhosta kertovien uutisten kanssa. Sota Euroopassa tuntuu käsittämättömältä ja Putin hirviöltä. Ukrainalaiset kärsivät ja mitä pidempään tilanne jatkuu, sitä pahemmaksi kärsimys muuttuu. 
 
Photo by Todd Trapani on Unsplash

Pohditaan talouden romahtamista ja taantumaa Suomessakin. Somessa kiertävät kyyhkyt, auringonkukat ja  Ukrainan liput, muistutukset, että saa ahdistaa mutta ei saa lamaantua ja kehoitus muistaa, että tämä ei ole venäläisten siviilien vika. Todellisuudessahan ukrainalaisten jälkeen seuraavaksi suurin kärsijä ovat venäläiset siviilit, joiden terveydenhuollosta, koulutuksesta ja muusta yhteiskunnan ja hyvän elämän rakentamisesta Venäjän sotarahoitus on pois. Nyt ruplan kurssi on vielä Venäjän ja sen johtajien varojen jäädyttämisen myötä tipahtanut, mikä vaikuttaa myös yksityisten venäläisten talouteen.

Sota iskee pahiten lapsiin, naisiin ja vanhuksiin, yhtään miesten kuolemia ja haavoittumisia rintamalla väheksymättä. Sota tuhoaa lapsilta mahdollisuuden koulutukseen, terveydenhuoltoon ja terveeseen kasvuun. Turvallisuuden tunne ja fyysinen turvallisuus viedään kaikilta. Jo ensimmäisinä päivinä puhuttiin pakolaisuuden lisääntymisestä. Maailmalta tiedetään jo pitkän historian valossa, että pakolaisleirit ja muut paikat joihin ihmisiä kerääntyy isoissa joukoissa ovat sekä tarttuvien tautien, että seksuaalirikosten suhteen korostuneen vaarallisia paikkoja. 
 
Tukea ja apua ukrainalaisille on osoitettu kunnioitettavin voimin niin somessa kuin käytännön teoilla. Oma huoli kannattaakin pyrkiä kääntämään voimavaraksi auttamiseen tai omassa arjessa jaksamiseen mikäli se vain on mahdollista. Ukrainassa tullaan nimittäin tarvitsemaan apua vielä kauan. Toiveena tietenkin on, että sota loppuisi välittömästi mutta jo nyt vähintään turvallisuuden tunne on monella vaurioitunut pahasti, fyysisistä vammoista, nälästä ja kylmästä puhumattakaan.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie