Miten selvitä kiirehuipuista?

 Aika harvalla työ tai opiskelut jakaantuu tasaisesti pitkin vuotta. Itselleni kiirehuippu asettuu nyt tähän syyskuulle ja jotta kiire ei muutu pitkäaikaiseksi kuormittavaksi stressiksi, on tehtävä päätöksiä ja suunnitelmia. Tässä muutama vinkki, miten itse helpotan kuormitusta kiireessä.

Muutaman minuutin aikaisessa tapaamisesta, joten ehdin huokaista luontomaisemissa.

💡 Priorisoi

Etenkin kun on monta rautaa tulessa, helpottaa kun tietää omat yleiset prioriteettinsa ja lisäksi priorisoi, mikä on juuri tällä viikolla tai tänään tärkeintä. Kun aikaisemmin opiskelin, oli oma prioriteettilistani opinnot, vapaa-aika ja järjestötyö ja vasta viimeisenä palkkatyö. Nyt kun opiskelen työn ohessa, on lista kääntynyt nurin ja palkkatyö ja vapaa-aika tulevat ennen koulua. Monella perhe on tietenkin siellä ykkösenä ja etenkin kiireessä kannattaa priorisoida myös palautuminen kohtuukorkealle, muuten polttaa itsensä loppuun. Kiireen keskellä kun tuntuu että pitäisi tehdä tuhat asiaa yhtä aikaa, on helpompaa alkaa purkaa kuormaa ja tehdä ensin ykkösprioriteettiin liittyvät asiat, sitten kakkoseen ja tarvittaessa lopuille sanoa ei tai siirtää ne myöhempään.

💡 Suunnittele

Kiirehuipuissa kalenteroin aivan kaiken, hiustenpesun, kaupassa käynnin, pyykkäämisen. Suunnittelen etukäteen mitä minäkin päivänä pitää muistaa ottaa mukaan. Pakkaan työreissuja varten kosmetiikkapussin niin, että sen sisältöön ei tarvitse koskea reissujen välissä. Tilaan mahdollisesti ostokset kotiin. Myös se, että avaimet ja puhelin löytyvät aina samasta paikasta helpottaa lähtöjä.

Väljyys aikatauluissa mahdollisti palauttavan treenin salilla.

💡 Ota palautumista sinne mihin se mahtuu

Palautumista tarvitaan sekä päivän mittaan, että päivän päätteeksi. Jo muutaman minuutin huokaisuhetki auttaa jaksamaan ja niitä hetkiä voi ottaa itselle esimerkiksi paikasta toiseen siirtymisen aikana tai  hakemalla kahvikupin tai tulosteen printteristä. Itse pyrin jättämään matkustusaikatauluihin väljyyttä, mikä on tietenkin helpompaa kun se ei tarkoita lisää poissaoloa perheen luota. Näihin väljyyshetkiin yhdistän sitten sitä omaa aikaa. Tai vaikka vain tuijotan hetken pihalla touhuilevan talitintin touhuja ikkunasta.

💡 Huolehdi unesta, liikunnasta ja ruuasta

Pahinta mitä itselleen kiireen keskellä voi tehdä, on alkaa nipistämään unesta, liikunnasta ja syömisestä. Kun nämä jäävät heikoille tolalle kiireen aikana, kasvaa riski sairastumisesta ja kiire kasvaa entisestään flunssien, migreenien ja muiden vaivojen iskiessä. Mikäli kyse on työkiireestä ja unelle ei tahdo riittää aikaa, on kyse työsuojelullisesta ongelmasta. Valitettavasti kotona ja opinnoissa ainoa työsuojeluvastaava olet sinä itse, joten pidä huolta uniajastasi. Kiireessä ja stressaantuneena uni ei välttämättä tule helposti tai ole hyvälaatuista, joten ennen unta kannattaa pyrkiä pitämään edes pienen pieni rauhoittumisen aika ja pitää iltarutiineista kiinni.

Liikettä pitää saada vaikka kiire olisikin, mutta kovia maksimisuorituksia kannattaa välttää, koska ne kuormittavat kroppaa ja puolustuskykyä jos jo valmiiksi on stressi päällä. Mieluummin siis vaikka kävelyä, joogaa tai esimerkiksi kuntosalilla pidempiä sarjoja keveämmillä painoilla ja isoilla liikeradoilla, jotta kroppa saa liikettä. Etenkin jos kiireeseen liittyy paljon matkustamista ja istumista, ovat erilaiset venyttävät ja niveliä pyörittävät liikkeet ihania. 

Kiireessä ruokavalinnat ovat helposti heikompia, joten kun kiireen tietää etukäteen, kannattaa varautua jo välipalojen suhteen. Itselläni kulkee mukana usein välipalapatukoita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä sekä tummaa suklaata hätävarana. Ja vesipullo. Reissussa tulee juotua usein liian vähän, etenkin nyt maskien kanssa, mutta juomalla riitävästi, turvaat jaksamista. Alkoholia ja liikaa kofeiinia kannattaa kiireessä välttää, ne sotkevat unen ja nostavat kuormitustasoa entisestään. Einekset ja pizzakuski tulevat kiireessä tutuiksi mutta sekään ei ole maailmanloppu kunhan kiire on vain väliaikainen ajanjakso normaaliarjen jaksojen välillä. 

Hetki saunassa laskemassa verenpainetta ja sitten kunnon yöunille.

💡 Suunnittele eteenpäin mutta elä tässä ja nyt

 On hyvä tietää suurin piirtein mitä kalenterissa on tulevina päivinä ja varautua niihin, mutta kannattaa kuitenkin etää tätä päivää. Usein jos keskittyy liikaa eteenpäin, missaa jotain nyt ja sitten joutuu kiirehtimään entistä enemmän kun yrittää samaan aikaan palata vanhaan asiaan ja joutua jo uuteen. Itse toteutan tätä mm. sunnuntaisilla kalenterikatsauksilla, joissa aikataulutan ja suunnittelen seuraavan viikon. Maanantaina en kuitenkaan ajattele vielä loppuviikon asioita vaan keskityn maanantain hommiin.

💡 Säilytä joustavuus

Tilanteet elävät, lapset ja aikuisetkin sairastuvat, junat on myöhässä ja hommat kusee. Onneksi äärimmäisen harvoin suunnitelmien muutoksesta syntyy mitään hirveän kauheaa. 

 

Kiire tuntuu olevan nykymaailmassa pakollinen paha ja on ihan luonnollista, että ajoittain on kiireempää. Jos kiire tuntuu olevan kuitenkin päällä 24/7 52 viikkoa vuodessa, on jotain tehtävä ja silloin kannattaa aloittaa niistä omista prioriteeteista. 

Mutta hetkittäisestä kiireestä onneksi usein selviää suunnittelemalla. 

Mitä vinkkejä itse antaisit kiireeseen?

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie