Pilkut, täplät ja raidat

 Ootko koskaan nähnyt yhdeksänkymppistä vähissä pukeissa? Vanhusten ihot on hienoja, ne kertoo tarinoita elämästä. Arvet, luomet ja paperiseksi muuttunut iho ovat uusiutuneet monen monta kertaa, suojanneet tuulessa ja tuiskussa, tunteneet kivun ja hellän kosketuksen, auringon lämmön ja hyttysen pureman kutinan.

Luomet ja pisamat kyynärpäässä

Kuuntelin eilen Nelli Kentän ja Katri Norrlinin Vitun ruma -kirjan, jossa mainittiin mm. striiat epävarmuuden aiheuttajina. Myös Emmi Nuorgam kriiseili hyvillä pointeilla ulkonäköön liittyvästä epävarmuudesta. Etenkin naisen pitäisi olla sitä ja tätä mutta ei missään mielessä liian. Ulkonäköpaineet koskevat kaiken ikäisiä ja molempia sukupuolia. Nykyisin vaatimus tuntuu olevan virheetön iho, mikä suurimmalle osalle meistä on mahdottomuus. 
 
Verisuonet käsivarressa

 Kuiva- ja vaaleaihoisena omaa ihoaan tarkastelee päivittäin. Joudun rasvaamaan itseni päästä varpaisiin jokaisen suihkun jälkeen ja etenkin talvella paksuja voiteita ihoon hangatessa tulee hyvin tutuksi nahkansa kanssa. Päästä varpaisiin rasvaus tarkoittaa myös sitä, että kylppärissä tulee hilluttua peilin edessä ilkosillaan kun odottaa rasvan imeytymistä. Niinpä osaisin varmaan unissanikin piirtää näkyvät laskimoni kartalle. Niitä näkyviä laskimoita on muuten paljon, toisella olalla on laskimoita kuin kaunokirjoitusvihkon riveinä ja toisella puolen ne näkyvät solisluulta ranteeseen.
 
Striiat vatsassa.

 Nuoruuden suurin ihoepävarmuus on monella finnien ja aknen lisäksi striiat, joita myös raskaus- tai venymäarviksi kutsutaan. Striiat johtuvat ihon venymisestä ja syynä voi olla lihominen, pituuskasvu, normaali murrosikään liittyvä kehon muutos tai esimerkiksi runsas lihaskasvu treenin myötä. Paljon vaikutta perinnöllisyys ja ihon kunto, tosin anabolisten steroidien käyttö lisää riskiä huomattavasti. Striiat näkyvät alkuun tummina ja violetteina ja muuttuvat ajanmyötä valkoisiksi tai ainakin huomattavasti vaaleammiksi. Niitä voi esiintyä ihan missä puolen kehoa, mutta yleensä vatsalla, rinnoissa, reisissä ja käsivarsissa sekä selässä.

Oma vatsani näyttää kuunpinnalta, striiat ovat yhtä vaaleita kuin ihoni ja ohuiden paitojen läpi jopa nään ne jos paita on tiukalla ja vähintään tunnen ne sormissa. 

Toinen sormissa tuntuva "iho-ongelma" on selluliitti. Siis se selluliitiksi kutsuttava, täysin luonnollinen naisten vähemmän tiiviistä kudosrakenteesta johtuva rasvan epätasaisuus reisissä ja pakaroissa. Ns. virallinen selluliitti eli vakava ihon sidekudoskerroksen tulehdus, johon liittyy kuume ja yleisoireet, sen sijaan on asia josta onkin syytä hankkiutua eroon. Joillakin tosin tähän kosmeettiseenkin selluliittiin voi liittyä kipua, etenkin kosketuskipua, mutta samalla alueella on yleensä myös tiukalla olevia lihaskalvoja, jotka voivat ollakin se kivun lähde.


Laskimoiden lievä vajaatoiminta sääressä

Verisuonivauriot, telangiektasiat, retikulaariset suonet ja couperosa alkavat näin kolmikymppisenä näkyä. Kasvoissa on punoitusta ja nenänpielissä aivan pieniä muille näkymättömiä laskimorikkoja mutta sääressä laskimot ovat ottaneet osumaa mm. kranaatinheittimen ajopyörästön kanssa ja ajanmittaan heikot laskimot ovat tehneet sääreen hämähäkin verkkoja. Nämäkin on pitkälti perinnöllisiä, tosin niin vaikuttaa olevan myös taipumus kolhaista sääri jokaiseen mahdolliseen edessä olevaan nurkkaan kilometrin säteellä, mikä edesauttaa vaurioiden synnyssä. 

Iän (ja raskauden) myötä yleistyvä ihovaiva on suonikohjut. Suonikohju on laskimon vajaatoiminnasta aiheutuva joskus hyvinkin hankalaoireinen vaiva, joka pahimmillaan johtaa säärihaavaan. Laskimoiden vajaatoiminta voi oireilla näkyvinä suonikohjuina tai syvemmissä laskimoissa.  Perintötekijät ovat suonikohjujen suurin tekijä, elintavoilla voi ehkä hiukan vaikuttaa harrastamalla liikuntaa ja ehkäisemällä painon kertymistä, mutta suonikohjuja on kyllä hyvinkin hoikilla ja urheilullisilla. 

Muistan aikoinaan kirran harjoittelussa yksi kirurgi raivosi, että miksi hänen pitää poistaa suonikohjuja lihavilta keski-ikäisiltä naisilta kun ei se auta mitään, uusiutuva vaiva. Pelkkä painon pudotus ei valitettavasti estä suonikohjuja tulemasta, sillä niihin vaikuttavat myös pituus, seisomatyöskentely, raskauksien määrä ja se perinnöllisyys (Käypä hoito -suositus Alaraajojen laskimovajaatoiminta ja sen lähteet)

Keratosis pilaris säärissä

Keratosis pilaris on etenkin kuivaihoisilla tyypillinen kosmeettinen haitta. Karvatuppeen kehittyy sarveistappi, joka tuntuu iholla karhealta. Karbamidivoide helpottaa karheutta parhaiten. Englanniksi vaiva on kuvaavasti chicken skin ja aika lailla kananlihaltaha nämä sääreni näyttävät. Osansa tekee varmasti myös kalpeus, jos iholla olisi hiukan väriä niin pilkut eivät erottuisi niin paljoa.Nyt kun iho on hyvässä kunnossa eikä karheutta ole, tuntuu että sääressä näkyy vain karvatupet, koska niin kuin kuvasta ehkä muutaman haituvan verran näkee tummaa sohvaa vasten, säärikarvani ovat vitivalkoiset. 

Niin, ne karvat. Ikuinen naisten ongelma, johon myydään aina vaan uusia ja kalliimpia ratkaisuja. Jos olet nähnyt yhdeksänkymppiset vähissä vaatteissa, oletkin ehkä jo huomannut, että säärikarvoista ja häpykarvoista ei siinä iässä tarvitse huolehtia, niitä kun ei enää ole. Miehillä harvoin on hiuksia ja naisillakin ne usein ovat harventuneet. Sen sijaan naisilla saattaa kasvaa viikset ja luomissa karvoja ja miehillä karvoja on lähinnä korvissa. Se on sitä ihon ihmeellisyyttä, miten se muuttuukaan elämän myötä. 

Iho on ihmisen suurin elin. Se aistii, erittää, eristää, säätelee ja suojaa. Se kutisee, halkeilee, haavoittuu ja tulehtuu. Se myös muistaa. Siksi kannattaa itse muistaa huolehtia ihosta. Suojata auringolta ja viimalta, harrastaa liikuntaa (mahdollisimman vähillä vammoilla), syödä hyvin ja juoda vettä, rasvata ja hyväillä ihoa.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie