Osgood-Schlatterin tauti
Kohta parikymmentä vuotta sitten, kärsin rasitusvammasta nimeltä Osgood-Schlatterin tauti (OS). Kun kivut alkoivat vaivata, ei tietoa ollut vielä kovin paljoa tarjolla ja OS:n kerrottiin olevan tyypillisesti teinipoikien vaiva. Nyt kun katsoin nettiä vähän tarkemmin, oli tietoa tarjolla huimat määrät tieteellisistä artikkeleista nettisivuihin.
OS on lasten ja nuorten yleisin rasitusvamma. Se oireilee kipuna polven alapuolella sääriluun kyhmyn kohdalla eli siinä missä polvilumpiojänne kiinnittyy sääriluuhun. Kipu tuntuu etenkin juostessa, hyppiessä, kyykistyessä ja portaita kävellessä. Aikuisilla jänne on polven heikoin rakenne, mutta nuorilla, joilla jänteen kiinnityskohta ei ole vielä kunnolla luutunut, toistuva rasitus urheilusta ja lihasten vedosta aiheuttaa tulehdusta, turvotusta ja kipua.
Oireiden alku liittyy yleensä kasvunpyrähdykseen, joten se ilmenee tytöillä yleensä 8-12 vuotiaana ja pojilla 12-15 vuotiaana. OS:ssa yhdistyvät urheilun aiheuttama rasitus ja nopean luustonkasvun aiheuttamat muutokset lihasten ja jänteiden kireydessä. Tyypillisiä urheilulajeja OS-nuorille ovat koripallo, lentopallo, jalkapallo, sprinttijuoksu ja voimistelu. Sitä esiintyy myös monissa muissa lajeissa, joissa esiintyy hyppyjä ja juoksua.
Omalla kohdallani oireet alkoivat kasvunpyrähdyksen lopussa 10-11 -vuotiaana. Kyykystä ylöspääseminen oli vaikeaa, polvien alaosaan sattui treeneissä ja portaiden kiipeäminen koulussa oli ihan tuskaa. Jalkojani tutkinut lastenkirurgi totesi, ettei ole koskaan nähnyt näin jäykkää alle 60-vuotiasta. Sinällään ei siis mikään ihme, että kasvunpyrähdyksen aikaiset harrastukset, lentopallo, tanssi ja aerobic olivat rasittaneet jänteen kiinnityskohtaa, joka oli pelkästään lihasjäykkyyden vuoksi koko ajan vedossa.
Hoitona oli siihen aikaan pari viikkoa Buranaa, puolen vuoden treenikielto ja sen jälkeen liikuntaa kivun sallimissa rajoissa. Pyöräillä ja uida sai ja venytellä piti. Fysioterapiassa kävin kertaalleen.
Hoitona on edelleen lepo, kylmä ja tulehduskipulääke, mutta levon ei pitäisi olla nuorella täyslepoa. Kasvavalle nuorelle liikunta on tarpeellista luuston ja nivelten kehitykselle ja pitkäaikainen liikuntatauko tekee hallaa niin lihas- kuin kestävyyskunnolle. OS-nuorella lihakset ovat usein jäykät ja jäykät lihakset ovat usein myös heikot. Reisien ja säärien lihaksia tulisi sekä venytellä, että treenata OS:n asettamissa rajoissa. Liiallinen tai vääränlainen venyttely ja treeni saattavat ärsyttää polvea lisää, joten suosittelen herkästi ottamaan fysioterapeutin avuksi.
Osgood-Schlatterin ennuste on hyvä, se yleensä paranee 6-24 kuukaudessa kun jänteenkiinnityskohta lopulta luutuu. Kipua aiheuttava tauti rajoittaa yleensä liikuntaa niin paljon, että vältytään harvoin tapahtuvalta jänteen irtoamiselta.
Toisille se saattaa tehdä ylimääräistä luutumaa, joka häiritsee esimerkiksi kyykätessä. Ihan kaikilla jänteen kiinnityskohta ei myöskään kokonaan luudu, vaan irtonaiset luunpalaset jatkavat oireiden aiheuttamista.Jos oireet eivät helpota luuston kehityksen loputtua, voidaan harkita kirurgista toimenpidettä. Itselleni ongelmia tuottaa polvillaan olo, mutta sitä on sen verran helppo vältellä, ettei se elämää haittaa.
Käyttämäni lähteet käsittelevät OS:n syntyä ja hoitoa hyvin fyysisestä näkökulmasta. On kuitenkin muistettava huomioida, että kyseessä on yleensä murrosikäisen ensimmäinen pitkäaikainen vaiva. Urheilulliselle nuorelle joukkueen treeneistä poisjäänti tai treenien rajoittaminen voi olla isompi juttu niin sosiaalisesti kuin mentaalisesti, kuin mitä vanhemmat tai lääkäri ajattelevat. Nuorelle on syytä selittää selkeästi mikä OS on ja ettei se aiheuta lopulta pysyvää vauriota, mutta vaatii sitoutumista kuntoutukseen, jotta urheilua pystyy täysipainoisesti lopulta jatkamaan. Kivun rajoissa liikkuminen on ohjeena hankala usein aikuisillekin, mutta etenkin nuoren voi olla vaikea ymmärtää mitä sillä tarkoitetaan. Pitääkö lopettaa heti kun tuntee kipua, silloin kun ei enää kestä kipua vai jatkaa särkylääkkeen voimin.
Onko sulla omia kokemuksia Osgood-Schlatterista?
Lähteet:
Terveyskylä. Kasvuikäisen sääriluun kyhmun kiputila (Osgood-Schlatterin tauti). https://www.terveyskyla.fi/lastentalo/tietoa-lasten-sairauksista/lasten-ja-nuorten-ortopedia/polvi/kasvuik%C3%A4isen-s%C3%A4%C3%A4riluun-kyhmyn-kiputila-(osgood-schlatterin-tauti)
Terveyskirjasto. Lasten alaraajoissa ilmenevät rasitusvammat ja vammojen ehkäisy. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tju00336
Smith JM, Varacallo M. Osgood Schlatter Disease. 2020 Jul 29. In: StatPearls [Internet].
Vaishya R, Azizi AT, Agarwal AK, Vijay V. Apophysitis of the Tibial Tuberosity (Osgood-Schlatter Disease): A Review. Cureus. 2016 Sep 13;8(9):e780.
Kommentit
Lähetä kommentti