Miksi en jaksa pelätä koronaa?

Kuulun astman takia kaikkien hengitystieinfektioiden riskiryhmään mutta korona on tähän mennessä aiheuttanut lähinnä ärsytystä. Sosiaalinen media on täynnä koronaa ja moni ajankohtaisempikin uutinen häviää sen alle. Huomasitteko muuten ollenkaan, että Vantaalla oli vastikään koululaisella tuberkuloosi? Uutinen hävisi hyvin äkkiä koronan alta vaikka tuberkuloosi tappaa maailmalla noin 1,5 miljoonaa ihmistä vuodessa. Influenssakin tappaa joka vuosi muutaman satatuhatta.

Kuvat unsplash.com

On mahtava asia, että käsienpesuun ja yskimishygieniaan on kiinnitetty huomiota. Toivon vaan, että sama into jatkuu seuraavankin influenssakauden aikana.

Tässä vaiheessa on selvää, että korona aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, surua ennenaikaisten kuolemien vuoksi ja taloudellisen härdellin. Mutta valitettavasti taudit ovat osa elämää. Kulkutaudit ovat aiheuttaneet paniikin aina kun ne ovat alkaneet leviämään. Nykyihminen on kuitenkin tottunut siihen, että voi matkustaa milloin tahansa minne tahansa ja että lähes jokainen tauti on parannettavissa tai hidastettavissa lääketieteen keinoin. Ja valitettavasti nykyihmisellä on some jossa levittää paniikkia.

Voi kuulostaa ihan hirvittävän raalta nyt, mutta todellisuus on se, että niin kauan kun planeetallamme on elämää, on myös tauteja, jotka leviävät, osa hallitusti, osa hallitsemattomasti. Onneksi suurin osa taudeista joko häviää itsestään ajan kanssa tai on voitettavissa tieteen keinoin. Iso osa taudeista ja etenkin niiden leviämisestä on meidän ihmisten omaa syytä. Liikakansoitus, suuri liikkuvuus ja itsekkyys ovat isoja syitä miksi koronakin on päässyt leviämään laajalle. Italiassa junia ei suljettu ennen kuin karanteeni aloitettiin ja ihmiset paniikissa pakenivat karanteenialueen ulkopuolelle mahdollisesti levittäen tautia. Pakenemishalu on ymmärrettävää mutta äärimmäisen itsekästä.

Tutkijoiden näkemykset vaihtelevat suuresti. Osa epäilee koronan häviävän kesään mennessä, osa sanoo, että Suomen sairastuvuushuippu nähdään vasta kesällä. Joukkotapahtumien kiellosta ei toisten tutkijoiden mukaan ole hyötyä kokonaissairastavuuden osalta. Viruksen eliniästä pinnoilla puhutaan tunneista ja toisissa otsikoissa päivistä. Kuolleisuudesta on vain arvioita, koska ei vielä tiedetä kuinka moni sairastaa taudin lievänä tuskin huomaten sitä. Italiassa kuolleisuus on ollut korkea etenkin terveydenhuollon ylikuormittumisen vuoksi. Suomen tapauksista suurin osa on ollut ilmeisen lieviä ja uskon kyllä suomalaisen terveydenhuollon kapasiteetin riittävän kunhan uusia tapauksia saadaan karanteenien avulla jaettua pidemmälle aikavälille.

Se mitä tiedetään on, että:
- nyt leviävä koronavirus COVID-19 tarttuu pääasiassa pisaratartuntana
- suurimmalla osalla tauti ilmenee lievänä tai lievähkönä hengitystieinfektiona
- tauti on vakavin vanhuksilla ja perussairailla, kuten suurin osa muistakin kulkutaudeista
- itämisaika eli aika viruksen saamisesta oireiden alkuun on 2-12 vuorokautta, keskimäärin 4-5 vuorokautta
-paras keino suojata itseä ja läheisiä on pestä käsiä saippualla ja vedellä, tarvittaessa käyttää käsidesiä ja yskiä ja niistää nenäliinaan jonka hävittää samantien
-ulkomaille matkailua kannattaa välttää ainakin riskialueille. Jos matkustaminen on välttämätöntä, kannattaa tehdä matkustusilmoitus, seurata virallisia tiedotuskanavia ja varautua suunnitelmien muutoksiin nopeastikin

Maskeista ei yleisesti ole oikeastaan hyötyä koronan ehkäisemisessä kuten ei kuumenmittauksella lentokentälläkään. Sen vuoksi maskit kannattaa jättää terveydenhuollon käytettäviksi oikeissa tilanteessa ja oikein.

- jos epäilee sairastuneensa koronaan, tulee SOITTAA lähimpään terveydenhuollon yksikköön, missään nimessä ei saa lähteä terveyskeskukseen jonottamaan
- jos viranomaiset ohjeistavat/ määräävät karanteeniin, karanteenissa on pysyttävä ohjeiden mukaan
- mummosta ja ukista kannattaa pysyä kaukana sairastipa koronaa, influenssaa tai mitä tahansa muutakaan virustautia
- töihin ja kouluun ei mennä sairaana
- THL:n ja STM:n tiedotuksia kannattaa seurata, eli uutiset olisi hyvä kurkata säännöllisesti, jotta saa tietoa mahdollisesti muuttuvista ohjeista

Koronan alle on jäänyt myös influenssa ja kannattaa muistaa, että todennäköisyytesi saada influenssa on suurempi kuin riski saada korona jos et ole käynyt juuri ulkomailla riskialueilla etkä ole saanut influenssarokotetta. Influenssakausi on edelleen käynnissä ja viime viikolla todettuja influenssatapauksia oli reilu 800. Koronatapauksia on tätä kirjottaessa todettu 61.

Eli TAKE HOME MESSAGEni on

JÄRKI PÄÄSSÄ, PESE KÄSIÄ, YSKI OIKEIN JA ÄLÄ LEVITÄ PANIIKKIA!

Toimitaan järkevästi, mietitään miten toimitaan ja missä oleillaan, varataan se kolmen päivän kotivara jota tarvitset iskipä korona, influenssa tai noro, pestään käsiä, yskitään oikein ja keskustellaan tilanteesta asiallisesti ja faktoihin perustuen.

Lähteet THL, YLE & WHO.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie