Kesätyövinkkejä

Pitkän kaavan mukaan opiskelleena on kertynyt kesätyöpaikkoja ja kesätyökuukausia aikasen monta. CV:ni kun tarkistin niin ensimmäinen kesätyöpaikka on jo kymmenen vuoden takaa, jolloin olin museo-oppaana paikallismuseossa ja isosena seurakunnalla. Pari seuraavaa kesää olin isosena ja täysi-ikäistyttyäni myös riparin yövahtina. Yhden kesän siivosin lihanjalostamolla ja sen jälkeen olenkin tehnyt viimeiset viisi kesää hoitajantöitä (välillä livahtanut vähän talvitöiksikin) ja nyt siis kuudetta vuorotyökesää viettelen. Viimeksi olen ollut juhannuksen vapaalla 2012 ja varsinaista kesälomaa pitänyt 2014.

Ajattelin siis vanhana konkarina jakaa muutaman asian, joita olen oppinut työkesien kertyessä. Työhaastatteluista en puhu, koska olen suurimman osan töitä saanut ihan pelkän hakemuksen perusteella ja ammatista johtuen, välillä soitetaan ihan kotoa että tulisinko töihin. Tässä siis sekalainen kokoelma itse hyväksi havaitsemistani vinkeistä.

-Työsoppari kannattaa oikeasti tehdä paperisena ja palkkakuitti opetella tarkastamaan, etenkin vuorotyössä pitää osata tarkistaa onko saanut kaikki lisät.

-Työkengät on sijoitus, etenkin jos olet päivät jaloillasi. Et halua joutua jäämään pois töistä rasitusvamman takia.

-Aikaiset aamut alkavat tuntua jossain vaiheessa, ja niin tylsää kuin se onkin, ainoa mikä siihen auttaa on mennä riittävän aikaisin nukkumaan. Ensimmäisen hoitajakesän kun tein lähihoitajan sijaisuutta ja kiersin eri osastoja ilman ns. omia potilaita, oli vastuuta vähemmän ja jaksoi myös olla baarissa joka ikinen viikonloppu mutta siitä on nykyään turha haaveillakaan.

-Pomo voi olla peestä ja työolot voi olla peestä, mutta jokaisella työllä on tarkoituksensa. Niin lakanoiden kummallisella taittelulla, puhelinmyynnillä kuin pesulappujen onkimisella täydestä portatiivista.

-Vaikka olot on peestä niin älä anna sen näkyä potilaalle/asiakkaalle/työkaverille rähjäämisenä

-Kysy kun et tiedä tai osaa, etenkin jos teet terveysalalla opiskelijana sijaisuutta tai muuten olet uusi.

-Kerro potilaalle/asiakkaalle jos et tiedä, mutta otat selvää. HUOM! tämä ei koske tilanteita kun pitäisi tunkea jotain johonkin biologiseen reikään tai ottaa näytteitä labraan, silloin selvität ennen kun teet. Sitten menet toimittamaan asiasi (etenkin jos ketään työkaveria ei ole saatavissa avuksi) ja pysyt coolina ja potilas ei toivon mukaan hiffaa ettet ole hommaa tehnyt koskaan yksin.

-Jos et halua tulla tunnetuksi loppukesää tyyppinä joka kulkee nokka pystyssä, niin tervehdi, esittäydy ja kiitä. Jos tiskikoneessa on lappu, että tyhjennys on kaikkien tehtävä, se suurella todennäköisyydellä on myös sinun tehtäväsi.

-Noudata talon sääntöjä ja ohjeita, koskivat ne sitten hiusverkkoja, tekokynsiä tai työvaatteita. Ja vahvat tuoksut ei oikeasti kuulu potilas/asiakastyöhön.

-Turha kuvitellakkaan sh-opiskelijana hyppiväsi kokeneiden lähihoitajien yli tai kesäkandina tietäväsi enemmän kuin hoitajat sen vuoksi, että opiskelet korkeampaa tutkintoa.  99,99%  vanhat konkarit ovat niin vahvoja ammattilaisia, että kannattaa oman itsensä takia kuunnella kiltisti vinkkejä. (koskee ihan kaikkia aloja, sote vain on itselle tutuin) Ja jos vinkit sattuvat olemaan peestä, niin pidä suusi kiinni ja tee homma sitten oikein.

-Opettele missä olet töissä ja miten puhelimeen kuuluu vastata

-Työpaikasta ja työnantajasta napiseminen kuuluu usein työpaikan kulttuuriin, mutta mieti millaisen kuvan annat työpaikastasi ulospäin.

-Jos homma kusee, seiso mokiesi takana. Omien mielipiteiden takana pysyminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on mokien takana seisominen ja niistä oppiminen.

Nauti kesästä, töistä huolimatta. Tutustu työkavereihin ja mieti mitä voit oppia tästä duunista omaa unelmaduuniasi varten. Sen jälkeen kun oli puolijäässä pessyt marinointisäiliötä tukka broilerissa, ei ollutkaan niin järkyttävää tyhjentää alusastioita. Ja aamukuudelta alkavan työn jälkeen seiskalta alkava tuntui luksukselta. Yksintyöskentelyn jälkeen ymmärsin haluavani työskennellä ihmisten kanssa ja teini-ikäisten ohjaaminen antoi paljon oppia myös aikuisten ja vanhusten ohjaamiseen.

Kukaan ei ole seppä syntyessään mutta kesän aikana ehtii oppia paljon. Jokaista jännittää ensimmäisenä päivänä, mutta siitä se lähtee.

Oletko itse huomannut samoja juttuja vai puuttuuko listastani jotain oleellista?



-

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie