Eurovaalit tulee - oletko valmis?

 Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa vajaan kolmen viikon päästä eli 29.5. ja kestää viikon eli viimeinen ennakkoäänestyspäivä on 4.6. Ennakkoäänestää voi missä tahansa äänestyspaikassa. Varsinainen vaalipäivä on 9.6. ja silloin pitää muistaa äänestää kirjeessä ilmoitetussa paikassa.

Kokoomusnaisten MEP-paneeli 7.5.

Mistä Eurovaaleissa sitten äänestetään?
 
Suomesta valitaan 15 europarlamenttiedustajaa eli MEPiä. Vaalialueena on koko Suomi, eli saat äänestää helsinkiläisenä vaikka savolaista ehdokasta niin halutessasi ja tietenkin toisinkin päin.

Miksi kannattaa äänestää?
 
EU-tasolla tehdään päätöksiä asioista, joihin meidän Suomen vaikutusvalta yksin ei riitä. Globaalit ongelmat kuten ilmastokriisi eivät ratkea pelkästään Suomen ratkaisuilla. Meillä on monia yhteisiä ongelmia muiden EU-maiden kanssa kuten Ukrainan sota ja Venäjän herhistely, väestön ikääntyminen ja hoitajapula sekä tulevaisuudessa entisestään lisääntyvä pakolaisten määrä. 

EU tunnetaan toisaalta byrokratiasta eikä kaikki päätökset ainakaan median pintapuolisia juttuja lukemalla tunnu aina järkeviltä. EU on kuitenkin tuonut todella paljon hyvää jota emme arjessa edes ajattele. Vapaa liikkuvuus ja yhteinen valuutta on tietenkin meille monelle näkyvää. Pienen maan yritysten kilpailukyvylle vapaakauppa ja yhteiset standardit tuotteissa ovat kuitenkin oleellisia, jotta pystymme toimimaan isojen maiden rinnalla. 

Nyt viimeisimpiä hienoja asioita ovat tuore EU-laki naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi ja palkka-avoimuusdirektiivi. Tulossa on mm. yhteinen terveysdata-avaruus, joka mahdollistaa sen, että kansalaiset voivat hyödyntää terveystietojaan eri maista, vammaisille on tulossa EUn vammaiskortti, jolla saa samat edut joka maassa. Tuotteiden korjausta koskeva direktiivi meni läpi ja jatkossa valmistajalla on velvollisuus korjata tuotteita myös takuuajan jälkeen. Kaikki direktiivit ja päätökset eivät aina tule ulos täydellisinä, koska politiikka vaan väkisin on kompromisseja, mutta suunta on oikea ja aina voidaan parantaa. 

Kuka voi äänestää?
 
Voit äänestää EU-vaaleissa Suomessa jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 9.6. ja olet Suomen kansalainen tai EU:n jäsenmaan kansalainen, jolla on pysyvä osoite Suomessa, tai ulkomailla asuva Suomen kansalainen.
 
Olen itse taas vaalipäivän vaalilautakunnassa eli käyn äänestämässä ennakkoon. Eurovaalit ovat Suomessa ne kaikkein vähiten äänestetyt vaalit (ehkä kesäsunnuntaina on muutakin tekemistä kuin äänestää) mutta EU:lla on kuitenkin iso merkitys ihan meidän arjessakin. Olipa mitä mieltä tahansa pullonkorkkien kiinni pysymisestä, niin ainakin sen on huomannut jokainen.
 
Eikun taas äänestämään ja vaalikahveille!

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie