Onneksi saa vanheta

 Opetan gerontologista hoitotyötä eli ikääntyneen hoitotyötä. Siitä johtuen ikääntyminen on ollut mielessä viime aikoina aika vahvasti. Nuorena omaa ikääntymistä ei yleensä paljoa mieti ja mediaa seuratessa ikääntyneet tuntuvat olevan lähinnä kuluerä. 


Länsimainen kauneusihanne ja yhteiskunta ihannoi nuoruutta ja etenkin naisen "arvo" tuntuu katoavan iän lisääntyessä. Mutta mikä sitten olisi ikääntymisen vaihtoehto? Koska ikääntyminen on vääjäämätöntä, niin ainoita, jotka eivät ikäänny, ovat nuorena kuolleet. Sen vuoksi ikääntyminen olisi ehkä kannattavampaa nähdä seikkailuna. Ainakaan omaan korvaani tuo vaihtoehto ei nimittäin kuulosta hyvältä.

Kukaan meistä ei tiedä millainen tulee olemaan vanhana. Eihän meistä kukaan pysty ennustamaan tulevaisuutta, ei huomista, eikä kymmenen tai viidenkymmenen vuoden päähän. Kuvitella ja haaveilla tietenkin voi ja elämänvalinnoillaan vaikuttaa siihen, millaiseksi omaa ikääntyminen ja vanhuus muodostuvat. 

Välillä otsikoista löytyy vinkkejä kuinka hidastaa ikääntymistä syömällä sitä tai tätä tai harrastamalla tiettyä liikuntaa. Kronologisesti ikäännymme tietysti jokainen päivän kerrallaan, mutta toimintakyky ja biologinen ikä meillä on jokaisella erilainen. Mitään ihmeainetta ikääntymisen hidastamiseksi ei ole mutta monipuolisella ja kasvisvoittoisella ruokavaliolla ja itselle mieluisalla liikuntaharrastuksella voi hyvinkin parantaa elämän viimeisiä vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Hyvällä toimintakyvyllä pystyy tekemään itselle tärkeitä asioita vielä vanhanakin.

Liikunnan ja ravitsemuksen lisäksi hyvään ikääntymiseen tarvitaan sopivasti haastetta aivoille, mukavia sosiaalisia kontakteja, mielekästä tekemistä ja positiivista asennetta. Ikääntymiseen liittyy tietenkin monia sairauksia ja vaivoja mutta aika iso osa niistäkin on vähintäänkin helpotettavissa. Ja moni on ainakin hidastettavissa tai kokonaan ennaltaehkäistävissä noilla edellä mainituilla keinoilla. Elämä voi olla hyvää ja laadukasta sairauksista huolimattakin.

Näin kolmikymppisenä kun alkaa ensimmäiset iän tuomat muutokset näkyä ja vanhat urheiluvammat tuntua, on todennäköisesti ikääntymisen seikkailua edessä vielä aika monta vuosikymmentä. Yritin etsiä hyvää tekoälysovellusta, jolla lisätä ikää valokuviini, mutten sellaista löytänyt. Pitää sitten luottaa siihen, että kai sitä näyttää ikääntyessään jokseenkin samalta kuin omat vanhemmat ja isovanhemmat. Tosin ilman ihosyöpää toivon mukaan. Nyt alkaakin muuten olla taas aika kaivella suojakerrointa esille, eiköhän se kohta ala kevätaurikokin paistella.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie